torsdag 3 juni 2010

Israel tappar i respekt - tryggar inte freden och säkerheten

Visst har Israels folk rätt till att leva i fred och säkerhet. De rättigheterna ska tillhöra varje nations befolkning. För att vinna respekt för rätten till fred och säkerhet gäller dock att man som nation också respekterar reglerna för internationellt umgänge. Det som hände Ship to Gaza-konvojen var istället i strid med folkrätten. Detta är oförsvarligt och bidrar inte till en fredlig utveckling i området. Tvärtom.

Om detta skriver Israels Stockholms-ambassadör, Benny Dagan, inte ett enda ord på DN Debatt idag. Obegripligt. Intet om att beväpnade soldater bordar fartyg. Inte ett enda ord om att detta sker på internationellt vatten. Den är till sitt budskap långt ifrån den problematik som Pierre Schori tar upp i sin artikel.

Det som kanske var avsikten att tolkas som ursäkten från Israels ambassadör, kan tyvärr bara tolkas som ett mycket dåligt försvar, för att det som hände var i strid med internationell folkrätt. Det internationella samfundet måste tala klarspråk. Och gärna hitta gemensamma insatser för att låta Israels ledning och folk förstå, att det som skedde inte är acceptabelt.

Intressant? Politometern,

Carl Bildt, Rolf Eriksson, Kristian Krassman, Martin Moberg, Kerstin Lundgren, Johan Westerholm,

Aftonbladet, DN, Expressen, Svd 1,Svd 2, Sveriges Radio,

Inga kommentarer: