söndag 30 maj 2010

All time high för Ryssland med Lars Ohly som utrikesminister?

Vänsterpartiets inflytande i de rödgrönas samarbete är inte oviktigt att diskutera, analysera och resultera i slutsatser. Inte minst i utrikespolitiken. I den utrikespolitiska deklaration som presenterades i början av året står bl.a: En rödgrön regering kommer att kräva att USA lämnar sina militärbaser runt om i världen.

Det är alltid bra med klara besked. Samtidigt lämnas indirekt ett besked om att socialdemokraterna lämnat walkover i utrikespolitiken. Omvärldens tilltro till svensk utrikespolitik med Lars Ohly som utrikesminister, eller någon av hans partivänner, riskerar minska ordentligt med att med den typen av dåliga ställningstaganden.

Peter Wolodarski, DN, skriver idag om de rödgrönas utrikespolitiska deklaration från februari
i år. Han skriver bl.a. Ändå vill de rödgröna att Sverige lägger sig i förhållandet mellan dessa länder och USA. Det är sämsta sortens plakatpolitik. Och det är talande att kravet enbart drabbar USA, inte Ryssland som placerat trupper i Georgien och Moldavien mot dessa staters uttryckliga vilja. Att det dröjde drygt tre månader innan oppositionens antiamerikanska utfall blev en nyhet är ett genant underbetyg för oss som verkar inom medierna. Självfallet borde ställningstagandet ha uppmärksammats redan i februari när det blev offentligt.

Nog behövs mer av granskande politisk journalistisk.

Intressant?

Gulan Avcie, Carl Bildt, Rolf Eriksson,

DN, Svd,

För övrigt kanske kvällens TV-debatt om skolan ytterligare bidrar till att väljarna får ökad klarhet vari skillnaderna ligger mellan alliansens och de rödgrönas skolpolitik.

Inga kommentarer: