söndag 16 maj 2010

Nya opinionssiffror; centerpartiet 5,1 procent


Idag publicerar Svd/SIFO en opinionsmätning. Centerpartiet har ökat något, plus 0,2 procent. Glädjande, för tillfället. Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen om opionionssiffrorna skulle bli valresultat.

Göran Eriksson, Svd, skriver Det är de två gröna partierna i svensk politik, Centern och Miljöpartiet, som bär nycklarna till regeringsmakten. Det är i alla fall de två partier som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har som måltavlor, när det bara är drygt fyra månader kvar till valet. ……… Efter att ha låtit djupintervjua centersympatisörer drar S slutsatsen att de centerpartistiska kärnväljarna är klart färre än fyra procent. Dessutom lutar de tveksamma C-väljarna åt Socialdemokraterna. Det kan förstås finnas inslag av Socialdemokratiskt önsketänkande i detta, men partiet har hur som helst justerat kikarsiktet mot Centerpartiet.

Och visst känns det som en ganska rimlig slutsats; (S) kör hårt mot Centerpartiet och räknar med framgång. Så här gäller det för Centerpartiets ledning att finna effektiva motmedel. Ett sätt att undvika att (S)-strategin lyckas, är att föra fram Centerpartiets uppfattningar och inte enbart förklara Centerpolitiken med det som regeringen gör. Visserligen i sina stycken bra politik men inte fullt ut Centerpolitik. Decentraliseringspolitiken måste återfå sin berättigat centrala roll i partiets politik. Och med anpassning till dagens och morgondagens utmaningar.

En sak är säker och det är att allt är osäkert skriver Kristian Krassman . Det är på valdagen det gäller, allt annat är bara spekulationer och osäkra mätningar som eventuellt visar dagsformen hos väljarna och partierna skriver Kent Persson.

Det är inte svårt att instämma i vad Kristian och Kent skriver. För en centerpartist kan man också önska sig så att opinionssiffrorna vänder uppåt. Utan ett Centerparti i riksdagen får inte alliansregeringen förnyat mandat. Och samma är fallet om KD hamnar utanför riksdagen. Alla fyra allianspartierna måste vara kvar i riksdagen för att regeringen ska kunna få fortsatt förtroende.

Peter Anderssson skriver Jag tycker ändå det är slående att det i alliansblocket, trots att partierna varit i underläge i nästan alla mätningar sedan 2006, råder en sån total frånvaro av självkritik. Det är med stort missmod som jag instämmer i detta, åtminstone som Centerpartist.

Andra som skriver om SIFOn är bl.a. Per Ankersjö, Germund, och Tokmoderaten,

Inga kommentarer: