tisdag 11 maj 2010

Rättvis fastighetsskatt - glöm det

Ägare till normalstora villor i Stockholmsområdet kommer att få betala de rödgrönas fastighetsskatt. Däremot kommer lyxvillor i andra delar av landet att slippa betala skatten. Inte kan man med bästa vilja i världen tala om en rättvis, inte ens någorlunda, fastighetsskatt. DN har gjort en genomgång av situationen.

De rödgrönas argumentation för fastighetsskatten var att främst "lyxvillor" ska betala skatten. Men det stämmer alltså inte. Anledningen är att markvärdet gavs en större betydelse vid förra fastighetstaxeringen och gjort att många mindre villor och t.o.m radhus hamnat över 4,5 miljoner kronors gränsen. Där de rödgröna lagt ribban för den nya fastighetsskatten.

Thomas Östros lovar nu att höja gränsen för taxering. Utan att ha pratat med sina rödgröna kollegor. Det visar åtminstone två saker; de rödgröna hade inte klart för sig hur det ligger till med lyxvillorna som i många fall alltså är normalstora villor. Kort sagt dålig koll på verkligheten. Den andra saken som Östros uttalande visar, är att (S) också i fortsättningen vill visa vem som bestämmer i den rödgröna gruppen.

När verkligheten når fram till de rödgrönas talespersoner då ligger inte politiken fast. Inte ens drygt en vecka efter presentationen av sitt eget budgetalternativ. En långsiktigt hållbar politik är inte precis vad detta kan beskrivas som. Istället föreslog ju (MP)s taleskvinna Mikaela Valtersson förra veckan att man kan ju låna till skatten om man inte har råd.

Andra bloggare som skriver om detta är bl.a. Maria Abrahamsson, Anna Andersson, Björn Andersson, Per Ankersjö, Mats Engström, Rolf Eriksson, Monica Green, Carin Jämtin, Kent Persson, Jonas Pettersson, Politometern

Aftonbladet, Svd,

För övrigt kan konstateras att fortfarande är Dawit Isaak regelvidrigt fängslad. I över 3152 dagar. Regeringen måste redovisa vad man gör. En svensk medborgare felaktigt fängslad. Tyst diplomati i all ära. Carl Bildt, berätta vad regeringen gör.

Inga kommentarer: