Ja, svarar Annika Ström Melin i dagens DN ja på den frågan. En påfrestning och sammanhållningen sätts på prov, men euroländerna svetsas också samman av det som sker, skriver hon vidare.
Valutasamarbetet har nu pågått ett antal år. Och först nu sätts det rejält på prov. Greklands ytterst bekymmersamma läge kan få sina efterföljare i Spanien och Storbritannien. Ja kanske också flera.
Lösningen på bekymren kan inte lösas var och en för sig. Istället krävs mer av gemensamma tag. Annika Ström Melin skriver i sin krönika: För de länder som redan infört euron finns egentligen bara ett alternativ: att lösa de problem som uppstår och fortsätta vägen framåt."
Hennes slutsats är "EU rör sig framåt. Sverige står bredvid och tittar på." Så sant, så sant. Om mina funderingar kring euron så skrev jag bl.a. detta.
Andra bloggar om eu-samarbetet är bl.a. Ulf Björnholm Ottosson, Mats Engström, Jonas Sjöstedt,
Aftonbladet
2 kommentarer:
Jojo, EU rör sig framåt....
Det finns en uppenbarlig risk för ekonomisk kollaps i Europa just pga EURON.
Eftersom EU inte behärskar situationen, har missbedömt Greklands läge vid inträdet, kanske med flit, och inte har viljkan eller orken att ställa upp ens för detta lilla land.
Vem tror på EU efter detta?
För Grekland hade det varit mycket bättre att inte vara med i EURO-samarbetet. Men nu då det är med måste EU ta sitt ansvar. Annars är det slut inte bara med EURON utan även EU.
EU måste visa på handlingskraft och att valutasamarbetet "håller". Annars riskeras Eu-samarbetet på lång sikt.
Skicka en kommentar