torsdag 13 maj 2010

Bloggare i partiband - ingen frihet i nymedia?

Ulf Bjereld skriver idag i Expressen, att fritänkande bloggare hotar partierna. Inifrån. Kristian Krassman skriver om detta som huvudet på spiken.

Erik Laakso lämade (S)-bloggnätverket Netroots för några veckor sedan. Ett uppmärksammat "avhopp". Nu skriver han att det är en hejarklack till Mona Sahlin. Han skriver bl.a. "Socialdemokraterna är, liksom de övriga partierna, skrämda av att släppa kontrollen."

Brit Stackton skriver att propaganda hotar de sociala medierna. Hon skriver bl.a att "Alla partier har misslyckats med sociala medier. De har helt enkelt fel utgångspunkt. De ser sociala medier primärt som en kanal för marknadsföring för att vinna röster till valet."

Och kollar man vilka som länkar till vem så finns det en tydlig tendens; man länkar till likasinnade. Av detta blir det inget samtal om viktiga samhällsfrågor. Istället blir det bara att "man kliar varandras ryggar" som det brukar heta i andra sammanhang.

Låt de sociala medierna vara forum för samtal om viktiga samhällsfrågor. Låt samtalet fortsätter via blogginlägg. Inte att bloggarna blir nya verktyg i partistrategernas låda. Det kan månne skapa sorg i de unga politikernas sinnen. Men det går över med åldern. Bloggbävning är inget annat än gårdagens telefonkedja. Nytt sätt hantera gamla ambitioner; att skapa opinion. Faktisk eller konstlad.

Andra bloggare om bloggosfären är bl.a. Annika Beijbom, Ulf Bjereld, Mary Jensen, Johan Westerholm,

Inga kommentarer: